Warmtepompen
Warmtepompen om duurzaam en ecologisch de woning te verwarmen. In het verleden werd gas veel meer gepromoot dan de warmtepomp. Vandaag wordt de installatie van een warmtepomp systeem nadrukkelijk gestimuleerd, ook door de overheid. Zo zorgt een nieuwe, Europese richtlijn er nu voor dat hernieuwbare energiebronnen erkend worden als een middel om de CO2-uitstoot te verminderen.
Warmtepomp kopen? Door de installatie van een warmtepomp systeem zal u een hoop geld besparen. Uw daadwerkelijke besparing is afhankelijk van uw huidige verwarmingssysteem. Wat we wel kunnen zeggen, is dat uw energieverbruik met minstens 35% zal afnemen in vergelijking met een klassieke verwarming. Tegenover een klassieke elektrische verwarming kunt u zelfs tot 75% besparen.
Voordelen warmtepomp
De voordelen van een warmtepomp zijn veelvuldig aanwezig. Met de installatie van een warmtepomp profiteert u zo van een indrukwekkende lijst warmtepomp voordelen. Dit gaat van milieu- tot geldbesparing. Laat ons ze eens voor u oplijsten:
- een lager E-peil voor uw woning, dus minder onroerende voorheffing
- hernieuwbare energie, onafhankelijk van fossiele brandstoffen en een lage CO2-uitstoot
- minder stroomverbruik en een zeer korte terugverdientijd
- absoluut comfort en lage werkings- en onderhoudskosten
- omkeerbaar tot koelen in de zomermaanden
- te combineren met zonnepanelen voor laag energieverbruik
- zowel voor nieuwbouw als renovatie
- plaatsbesparende installatie, ook bij appartementen
- laag geluidsniveau dus een fluisterstille werking
- mogelijkheid tot verwarming, koeling en productie van sanitair warm water
Werking warmtepomp
Opwarmen en afkoelen
De werking van een warmtepomp is gebaseerd op een terugkerende cyclus. Een warmtepompsysteem onttrekt warmte aan de natuur en transporteert deze om een constante binnentemperatuur te garanderen. Met dit systeem kunt u:
- uw woning verwarmen
- sanitair water verwarmen
- koelen
- uw zwembad verwarmen
De terugkerende cyclus van een warmtepomp:
De werking van een warmtepomp is gebaseerd op 4 verschillende stappen die elkaar continue opvolgen:
- de verdamper zet de vloeistof om in gas, zodat deze de warmte uit de warmtebron kan onttrekken. Er zijn 3 types van warmtebronnen: lucht, water en grond
- de elektrische compressor zuigt de gassen uit de verdamper en comprimeert het gas waardoor de druk en dus de temperatuur stijgt
- de condensor zorgt ervoor dat het gas zijn warmte afgeeft aan het verwarmingssysteem (water of lucht)
- het expansieventiel verlaagt de druk van de vloeistof, waarna deze verdampt en de cyclus opnieuw begint
De reden waarom een warmtepomp zo efficiënt is, is dat het warmte onttrekt aan de buitenlucht, grond en grondwater, zelfs als het buiten koud is. In dat geval zorgt de compressor voor de verwarming. Het meest gangbare warmtepompsysteem op de markt gebruikt de buitenlucht als bron van energie. Deze warmtepompen halen 80% energie uit de buitenlucht, gratis en hernieuwbaar. Het enige dat u nodig heeft om de pomp te laten werken, is elektriciteit. En die elektriciteit kunt u weer opwekken met zonnepanelen. Zo is de groene cirkel rond!
Soorten warmtepompen
Er zijn verschillende soorten warmtepompen en warmtepompsystemen beschikbaar.
Combinatie lucht/lucht en lucht/water warmtepomp
Ook als u kiest voor een lucht/lucht of lucht/water warmtepomp geniet u van voordelen. Deze oplossing zorgt namelijk voor een hoog comfort, een flexibele uitvoering en een laag verbruik.
Lucht/water warmtepomp
De voordelen van een lucht/water warmtepomp voor een benedenverdieping met vloerverwarming:
- continu gebruik
- stabiele temperatuur
- productie van warm water voor sanitair
Lucht/lucht warmtepomp
Het voordeel van een lucht/lucht warmtepomp voor een bovenverdieping:
- snelle opwarming/koeling bij sporadisch gebruik (b.v. in een studentenkamer)
Het correct plaatsen van een warmtepomp is essentieel voor de goede werking en duurzaamheid van uw systeem. De installatie van uw warmtepomp is in goede handen bij een vakbekwame warmtepompen installateur. U bent dan ook verzekerd van een goede service en garantie op zowel de installatie als de warmtepomp.